Histamín je prirodzenou súčasťou ľudského organizmu. Napriek tomu sa niektorým ľuďom organizmus doslovne zblázni a zo dňa na deň si nevie s rozložením histamínu poradiť. Najskôr vám začne robiť oštaru jedna potravina a postupne sa k nej pridajú ďalšie. Prejavy intolerancie na histamín sa podobajú iným alergiám. Nezúfajte, s intoleranciou na histamín sa dá žiť.
Čo je histamín a prečo ho v tele potrebujeme
Napriek tomu, že histamín u približne 2 % ľudí spôsobí alergiu, je pre náš organizmus dôležitý. Histamín je vlastne hormónom a nízkomolekulárnou chemickou látkou, ktorá v tele zabezpečuje komunikáciu medzi nervovými bunkami. Zároveň sa histamín nachádza skoro vo všetkých potravinách. Histamín je možné konzumovať neobmedzene len do okamihu, kedy ho vie telo rozložiť. Niekedy však nastane s jeho odbúravaním problém a objavia sa prejavy podobné ostatným alergiám.
Nebojte sa jesť
Ľudia trpiaci histamínovou intoleranciou sa obávajú konzumovať akékoľvek potraviny a neustále kontrolujú, čo si dajú na tanier. Histamín sa nedá z potravín vylúčiť, ale je možné vyrobiť také potraviny, ktoré obsahujú minimálne množstvo tejto látky. Producenti potravín preto začali vyrábať mnohé potraviny s nízkym obsahom histamínu. Pre histaminikov je určený napríklad Powerlogy Histamine Friendly Pack, t.j. balíček obsahujúci granolu, maslo a krém, s ktorými si môžete vyrobiť chutné jedlá bez obáv z nežiaducich prejavov alergie.
Prejavy histamínovej intolerancie
Diagnostikovať histamínovú intoleranciu je aj pre skúseného lekára veľmi problematické. Problematické preukazovanie tohto ochorenia je spôsobené tým, že histamín sa nachádza v mnohých orgánoch. Preto je ťažké zistiť, že príčinou zdravotných problémov je práve histamínová intolerancia. Zápal spôsobený vysokou hladinou histamínu sa môže prejaviť v akomkoľvek orgáne. Alergická reakcia zvyčajne nastáva do dvoch hodín po jedle a pretrváva aj celý deň.
Nepríjemné prejavy alergie
Najčastejšími prejavmi intolerancie sú:
- bolesti žalúdka vedúce k hnačke,
- kožné problémy vo forme začervenania či svrbenia pokožky.
Histaminikom sa horšie prehĺta a po jedle začnú kašlať alebo im tečie z nosa. Medzi ťažšie prejavy sa zaraďujú srdcová slabosť vedúca k bezvedomiu a nervové záchvaty.
Ako predchádzať histamínovým záchvatom
Histamínová intolerancia sa nedá liečiť. Dá sa len eliminovať konzumáciou potravín s nízkou hodnotou histamínu. V prvom rade by ste sa mali vyhýbať všetkému, čo je konzervované, fermentované, zavárané či balené. Musíte sa naučiť pripravovať pokrmy, o ktorých viete, čo obsahujú.
Preferujte čerstvé potraviny
V jedálničku by ste mali uprednostniť čerstvé potraviny ako ryby, zeleninu, ovocie (pozor na prezreté časti ovocia), mladé syry alebo čerstvú šunku. Naopak nevhodné potraviny sú tie, ktoré sú zakonzervované, údené, sladkosti obsahujúce čokoládu alebo orechy a výrobky s glutamátom.
A čo alkohol? Samozrejme, že ani ten nie je pre histaminikov veľmi vhodný. Powerlogy si poradilo aj s touto výzvou a ponúka histaminikom BIO víno Powerlogy Organic Sauvignon Blanc. Vychutnávať si toto víno bez najmenších obáv môžete vďaka tomu, že v ňom nenájdete pridaný cukor, prešlo prirodzenou fermentáciou a obsahuje minimálne množstvo acetaldehydov i amínov.