Ľahké občerstvenie nie vždy splní očakávania, po takomto obede príde hlad príliš rýchlo a o výhodách tohto jedla tým pádom možno len ťažko hovoriť. Zdravý, chutný a uspokojivý obed, ktorý nebudete variť celý večer – priznajme si, často je to problém. Aby sme vám urobili radosť zhromaždili sme najzaujímavejšie recepty, ktorými si urobíte radosť počas obedňajšej prestávky.
Tekvicový kastról
Čas varenia: 1 hodina
Zloženie (na 8 porcií):
- Krupica 80 g
- Tekvica 1 kg
- Vajcia 9 ks
- Mlieko 500 ml
- Tvrdý syr 60 g
- Maslo 120 g
- Cukor 1 polievková lyžica
- Hrozienka 60 g
- Soľ
Postup varenia:
- Nakrájajte tekvicu na stredne veľké kocky, zalejte ich mliekom a povarte ich do mäkka
- Do hotovej tekvice pridajte krupicu a povarte 10-15 minút. Výslednú tekvicovú hmotu prepasírujeme cez sitko.
- Žĺtky vymiešajte so soľou a cukrom. Pridajte ich k tekvicovej hmote spolu s hrozienkami a premiešajte.
- Z bielkov vyšľaháme tuhú penu a pridáme k vychladnutej zmesi.
- Hmotu natrieme na formu, ktorú sme predtým vymastili olejom a vysypali múkou. Posypeme strúhaným syrom, posypeme maslom. Pečieme 20 minút pri 180 °C.
Vaječné závitky
Čas varenia: 45 minút
Zloženie (na 4 porcie):
- Mlieko 3 polievkové lyžice
- Vajcia 2 ks
- Mleté mäso 300 g
- Mladá cibuľka 1 polievková lyžica
- Rastlinný olej 1 polievková lyžica
- ½ cibule
- Kyslá smotana 2 polievkové lyžice
- Mleté čierne korenie
- Soľ
Postup varenia:
- Cibuľu nakrájame nadrobno, speníme na oleji a zmiešame s mletým mäsom. Dáme soľ a korenie podľa chuti.
- Vajcia rozšľaháme s mliekom, osolíme a pridáme mladú cibuľku. Upečieme pár palaciniek.
- Na každú palacinku dáme mleté mäso a valčeky zvinieme. Namažte ich kyslou smotanou a pečte 20 minút pri 160 ° C.
Ovocné palacinky
Čas varenia: 40 minút
Zloženie (na 6 porcií):
- Mlieko 1 pohár
- Sušené mlieko 1 polievková lyžica
- Pšeničná múka 1 pohár
- Mletá škorica 1 lyžička
- Prášok do pečiva ½ čajovej lyžičky
- Ovocie (hrušky, banány, jablká atď.) 450 g
- Práškový cukor 1 polievková lyžica
- Rastlinný olej 2 šálky
Postup varenia:
- Vybrané ovocie nakrájajte na malé kocky
- Preosiatu múku spojíme s práškom do pečiva, škoricou a sušeným mliekom. Zriedime mliekom a vypracujeme husté cesto. Pridajte nakrájané kocky ovocia a poriadne premiešajte.
- Rozohrejeme olej a po častiach naň lejeme hotové cesto. Každú porciu opekáme 3 – 4 minúty.
- Hotové palacinky môžeme posypať práškovým cukrom.
Cuketová pizza
Čas varenia: 1 hodina 10 minút
Zloženie (na 6 porcií):
- Vajce 1 ks
- Cuketa 700 g
- Krupica ½ šálky
- Pšeničná múka 3 polievkové lyžice
- Mleté čierne korenie
- Soľ
Na plnenie:
- Šunka alebo klobása 200 g
- Syr 100 g
- Paradajky 4 ks
- Majonéza 100 g
Príprava:
- Cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme k nej vajíčko, múku, krupicu, soľ, korenie. Dôkladne premiešajte.
- Formu namažte olejom, posypte strúhankou. Cuketovú hmotu rozotrieme do formy a vyrovnáme.
- Šunku alebo klobásu nakrájame na plátky a paradajky tiež na plátky.
- Nastrúhame syr. Vložte klobásu v jednej vrstve na cuketu, potom paradajky. Namažte ich kyslou smotanou a posypte strúhaným syrom.
- Pečieme 30-40 minút na 200 °C
Kurací a broskyňový šalát
Čas varenia: 35 minút
Zloženie (na 6 porcií):
- Kuracie filé 400 g
- Konzervované broskyne 3 ks
- Rastlinný olej 1 polievková lyžica
- Kyslá smotana 100 ml
- Pomaranče 2 ks
- Nakrájanú mladú cibuľku 2 lyžice
- Mleté čierne korenie
- Soľ
Postup varenia:
- Kuracie filé osolíme, okoreníme a potom ho na oleji osmažíme do mäkka. Nechajte ochladiť a nakrájajte na tenké plátky
- Broskyne a pomaranče nakrájajte na plátky
- Spojte ingrediencie, pridajte cibuľu, soľ a korenie. Šalát môžete podľa chuti poliať kyslou smotanou alebo sójovou omáčkou