Home Dobré rady Potraviny, ktoré by ste nemali miešať dokopy, ak chcete zostať zdraví

Potraviny, ktoré by ste nemali miešať dokopy, ak chcete zostať zdraví

by slovakmag
Potraviny, ktoré by ste nemali miešať dokopy, ak chcete zostať zdraví

Nie všetky jedlá sa k sebe hodia. A nejde o chuť (niekto má rád exotické kombinácie), ale o poškodenie zdravia. V niektorých prípadoch môžu také kombinácie spôsobiť tráviace ťažkosti, v iných narúšať absorpciu prospešných látok. Preto stojí za to upustiť od používania určitých kombinácií potravín alebo aspoň obmedziť ich spoločné používanie.

Chlebíčky a káva

Asi najobľúbenejšie raňajky pre ľudí, ktorí milujú rýchlosť prípravy a absenciu potreby stáť za sporákom. Ale táto kombinácia vedie k tomu, že telo neabsorbuje veľa výživných látok obsiahnutých v masle a syroch. Na to má vplyv nielen káva, ale aj látky obsiahnuté v chlebe, ktoré narúšajú vstrebávanie vápniku. Preto je najlepšie jesť chlieb a syr osobitne. Ak radi jete syrové sendviče, mali by ste kávu pre lepšie vstrebávanie stopových prvkov nahradiť zeleným čajom.

Paradajky a uhorky

Toto je možno najobľúbenejší šalát na svete. Ale lekári tvrdia, že kombinácia týchto dvoch druhov zeleniny môže mať negatívny vplyv na tráviaci systém. Mikroživiny, ktoré obsahujú, sa vzájomne ovplyvňujú v absorpcii, čo môže viesť k podráždeniu žalúdka.

Je lepšie jesť paradajky a uhorky v rôznych dňoch, pričom sa striedajú zelené a červené šaláty.

Vajcia so slaninou alebo masťou

Tieto raňajky sú populárne po celom svete v rôznych kombináciách. Je to však jedna z najhorších kombinácií pre trávenie, pretože spolu tvoria jedlo plné bielkovín a tukov, ktoré si vyžadujú veľa práce od žalúdka. Trávenie sa oneskoruje, objavujú sa ťažkosti a zhoršuje sa vstrebávanie živín v tele.

Zemiaky a mäso

Táto kombinácia sa nachádza v mnohých kuchyniach, pretože obe sú navzájom dobre kombinovateľné podľa chuti a rýchleho doplnenia. Pre tráviaci systém je to však veľmi ťažká kombinácia, ktorá má na ňu neblahý vplyv. Faktom je, že na trávenie škrobu, ktorý je obsiahnutý v zemiakoch, je potrebná zásaditá žalúdočná šťava a pri mäse kyslá. Žalúdok nemôže rozhodnúť o voľbe kyslosti a začne fungovať nesprávne, čo môýe spôsobiť pálenie záhy, nadúvanie a hnačky. Pravidelné užívanie tejto kombinácie môže viesť k častému refluxu žalúdočnej šťavy do pažeráka a v dôsledku toho k GERD. Preto je lepšie nahradiť zemiaky inou prílohou, ktorá neobsahuje škrob v takom množstve (napríklad zelená zelenina).

Cestoviny a mäso

Je to zhruba rovnaká situácia ako v prípade zemiakov. Okrem toho slinné žľazy produkujú ptyalín a amylázu, ktoré štiepia škrob na jednoduché cukry. Keď jednoduché cukry začnú interagovať s bielkovinami v mäse, vedie to k zlému tráveniu a zhoršenej absorpcii cukrov, čo môže spôsobiť cukrovku.

Najlepšie je kombinovať cestoviny so zeleninovými alebo bylinkovými omáčkami.

Slané jedlá a alkohol

Orechy, sušené ryby a ďalšie slané občerstvenie spolu s pivom sú jednou z najobľúbenejších kombinácií na celom svete. Ale táto kombinácia je zdraviu škodlivá práve pre vysoký obsah soli. Faktom je, že soľ vedie k dehydratácii a k túžbe piť ešte viac alkoholu. Pivo je zase diuretikum. Z tohto dôvodu telo nemá čas na doplnenie vody, pretože prichádzajúca tekutina sa rýchlo vylučuje. Výsledkom je, že telo pociťuje dehydratáciu a človek pokračuje v konzumácii čoraz väčšieho množstva alkoholu, čo zasahuje jeho zdravie z oboch strán naraz. Ak napriek tomu nie je možné túto kombináciu odmietnuť, stojí za to piť popri pive aj čistú vodu.

Ovocie a mliečne výrobky

Mnoho jogurtov obsahuje kúsky ovocia a výrobcovia tvrdia, že ide o veľmi zdravé občerstvenie. Kyselina z ovocia, ktorá prichádza do styku s mliečnymi bielkovinami, ju však nielen ničí, ale tiež zhoršuje stráviteľnosť. Niektoré kombinácie (napríklad mliečne výrobky a ananás) vytvárajú toxické látky. Všetko je o bromelaíne v ananáse, ktorý je nekompatibilný s mliečnymi výrobkami. Táto kombinácia, najmä u ľudí s tráviacimi problémami, môže spôsobiť hnačky, nevoľnosť a ďalšie problémy. Ďalšou nevhodnou kombináciou sú banány a mlieko. Banány trávia organizmus dlho samé o sebe a v kombinácii s mliekom sa tento proces ešte viac spomaľuje, čo môže v dôsledku intoxikácie organizmu spôsobiť závažnosť a zhoršenie zdravia. Mlieko aj banány sú bohaté na cukor a spoločne spôsobujú prudký nárast inzulínu, ktorý môže viesť k hromadeniu tuku a cukrovke.

You may also like