Pomôžu vám dostať sa do formy na leto – vynikajúce diétne jedlá.
Špenátová krémová polievka s tofu
Zloženie
- 500 g čerstvého špenátu
- 140 g zemiakov
- 100 g cibule
- 30 g tofu
- strúčik cesnaku
- soľ, korenie, sezam
- olivový olej
- 1 liter zeleninového vývaru
Príprava
Špenát podusíme s cibuľou, časťou zemiakov a nadrobno nakrájaným cesnakom na olivovom oleji. Zalejeme vývarom a varíme, kým zelenina nezmäkne. Výslednú zmes dáme do mixéra a mixujeme kým nám z toho nevznikne pyré. Zemiaky olúpeme a nakrájame na tenké prúžky (najlepšie krájačom), osmažíme ich dochrumkava. Tofu nakrájame na kocky. Nalejeme polievku do misy, pridáme tofu, ozdobíme hranolkami a posypeme sezamovými semiačkami.
Cuketové placky s jablkami a mrkvou
Zloženie
- 500 g cukety
- 250 g zelených jabĺk
- 100 g mrkvy
- 1 vaječný bielok
- 1 polievková lyžica krupice
- ½ polievkovej lyžice cukru
- petržlenová vňať
- soľ
Príprava
Olúpte mrkvu a uvarte ju do mäkka. Olúpte jablká. Cuketu (so šupkou), uvarenú mrkvu a jablká nastrúhame na hrubom strúhadle. Do zmesi pridáme nasekanú petržlenovú vňať, soľ, cukor a miešame. Všetko preložte do cedníka na 15 minút a prebytočnú tekutinu nechajte odtekať. Zmes dáme späť do misy, pridáme krupicu a rozšľahaný bielok, dobre premiešame. Predhrejte panvicu a placky rýchlo osmažte na olivovom oleji z obidvoch strán dozlatista. Rúru predhrejeme na 180 stupňov, placky preložíme na plech a pečieme 8-10 minút. Podávame s čerstvým šalátom a dressingom (napríklad nízkotučným jogurtom).
Šalát s červenou repou, baklažánom a rukolou v ázijskom štýle
Zloženie
- 200 g uvarenej červenej repy
- 100 g baklažánu
- 50 g rukoly
- 100 g kečupu
- 1 polievková lyžica píniových orieškov
- 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
- 1 polievková lyžica balzamikového octu
- 1 polievková lyžica pasty z čiernych fazulí
- 1 polievková lyžica medu
- 1 lyžička čili pasty
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- soľ, cukor, čerstvé mleté korenie podľa chuti
Príprava
Baklažány nakrájajte na kocky a nechajte asi 15 minút namáčať v osolenej vode. Zľahka stlačte, obaľte v kukuričnom škrobe a osmažte. Pripravte si ázijskú omáčku: spojte kečup, pastu z čiernych fazulí, med, čili pastu, citrónovú šťavu. Pridajte soľ, cukor a čerstvé mleté korenie, dobre premiešajte. Na baklažán natrieme pripravenú ázijskú pastu. Na tanier dáme rukolu a nakrájanú cviklu, navrch dáme baklažány, dochutíme balzamikovým octom a pokvapkáme olivovým olejom. Posypeme píniovými orieškami a podávame.
Šalát s humusom, tekvicou a pečeným jablkom
Zloženie
- 500 g tekvice
- 3 jablká
- 200 g cíceru
- 2 polievkové lyžice sezamovej pasty
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica pomarančového džúsu
- 2,5 polievkovej lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky cukrového sirupu
- mäta, kôpor, bazalka
- 3 strúčiky cesnaku
Príprava
Opláchnite tekvicu, nakrájajte na kolieska, olúpte a dajte piecť do rúry s bylinkami, olivovým olejom, soľou a korením na 180 – 200 ° asi na 45 minút. Zelené jablká zabalíme do alobalu a dáme piecť do rúry na 25-30 minút na 180 ° (hotové upečené jablká olúpeme zo šupky a jaderníkov).
Pripravte hummus. Cícer namočte deň vopred do vody, preceďte a varte 30 minút, kým úplne nezmäkne. Uvarený cícer nechajte úplne vychladnúť a rozmixujte ho v mixéri spolu so sezamovou pastou, citrónovou šťavou, strúčikmi cesnaku, soľou a korením.
Zmiešajte jablká a hummus v pomere 2: 1 (100 g pečených olúpaných jabĺk a 50 g hummusu). Ozdobte celým upečeným tekvicovým klinom, čerstvou mätou, bazalkou a kôprom. Navrch dajte omáčku z rozmixovaného olivového oleja, citrónovej šťavy, pomarančovej šťavy a cukrového sirupu.