Ľahšie ako ľahké: 4 jedlá z ovocia a zeleniny pre dokonalú postavu

Pomôžu vám dostať sa do formy na leto – vynikajúce diétne jedlá.

Špenátová krémová polievka s tofu

Zloženie

  • 500 g čerstvého špenátu
  • 140 g zemiakov
  • 100 g cibule
  • 30 g tofu
  • strúčik cesnaku
  • soľ, korenie, sezam
  • olivový olej
  • 1 liter zeleninového vývaru

Príprava

Špenát podusíme s cibuľou, časťou zemiakov a nadrobno nakrájaným cesnakom na olivovom oleji. Zalejeme vývarom a varíme, kým zelenina nezmäkne. Výslednú zmes dáme do mixéra a mixujeme kým nám z toho nevznikne pyré. Zemiaky olúpeme a nakrájame na tenké prúžky (najlepšie krájačom), osmažíme ich dochrumkava. Tofu nakrájame na kocky. Nalejeme polievku do misy, pridáme tofu, ozdobíme hranolkami a posypeme sezamovými semiačkami.

Cuketové placky s jablkami a mrkvou

Zloženie

  • 500 g cukety
  • 250 g zelených jabĺk
  • 100 g mrkvy
  • 1 vaječný bielok
  • 1 polievková lyžica krupice
  • ½ polievkovej lyžice cukru
  • petržlenová vňať
  • soľ

Príprava

Olúpte mrkvu a uvarte ju do mäkka. Olúpte jablká. Cuketu (so šupkou), uvarenú mrkvu a jablká nastrúhame na hrubom strúhadle. Do zmesi pridáme nasekanú petržlenovú vňať, soľ, cukor a miešame. Všetko preložte do cedníka na 15 minút a prebytočnú tekutinu nechajte odtekať. Zmes dáme späť do misy, pridáme krupicu a rozšľahaný bielok, dobre premiešame. Predhrejte panvicu a placky rýchlo osmažte na olivovom oleji z obidvoch strán dozlatista. Rúru predhrejeme na 180 stupňov, placky preložíme na plech a pečieme 8-10 minút. Podávame s čerstvým šalátom a dressingom (napríklad nízkotučným jogurtom).

Šalát s červenou repou, baklažánom a rukolou v ázijskom štýle

Zloženie

  • 200 g uvarenej červenej repy
  • 100 g baklažánu
  • 50 g rukoly
  • 100 g kečupu
  • 1 polievková lyžica píniových orieškov
  • 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
  • 1 polievková lyžica balzamikového octu
  • 1 polievková lyžica pasty z čiernych fazulí
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 lyžička čili pasty
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • soľ, cukor, čerstvé mleté ​​korenie podľa chuti

Príprava

Baklažány nakrájajte na kocky a nechajte asi 15 minút namáčať v osolenej vode. Zľahka stlačte, obaľte v kukuričnom škrobe a osmažte. Pripravte si ázijskú omáčku: spojte kečup, pastu z čiernych fazulí, med, čili pastu, citrónovú šťavu. Pridajte soľ, cukor a čerstvé mleté ​​korenie, dobre premiešajte. Na baklažán natrieme pripravenú ázijskú pastu. Na tanier dáme rukolu a nakrájanú cviklu, navrch dáme baklažány, dochutíme balzamikovým octom a pokvapkáme olivovým olejom. Posypeme píniovými orieškami a podávame.

Šalát s humusom, tekvicou a pečeným jablkom

Zloženie

  • 500 g tekvice
  • 3 jablká
  • 200 g cíceru
  • 2 polievkové lyžice sezamovej pasty
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1 polievková lyžica pomarančového džúsu
  • 2,5 polievkovej lyžice olivového oleja
  • 2 lyžičky cukrového sirupu
  • mäta, kôpor, bazalka
  • 3 strúčiky cesnaku

Príprava

Opláchnite tekvicu, nakrájajte na kolieska, olúpte a dajte piecť do rúry s bylinkami, olivovým olejom, soľou a korením na 180 – 200 ° asi na 45 minút. Zelené jablká zabalíme do alobalu a dáme piecť do rúry na 25-30 minút na 180 ° (hotové upečené jablká olúpeme zo šupky a jaderníkov).

Pripravte hummus. Cícer namočte deň vopred do vody, preceďte a varte 30 minút, kým úplne nezmäkne. Uvarený cícer nechajte úplne vychladnúť a rozmixujte ho v mixéri spolu so sezamovou pastou, citrónovou šťavou, strúčikmi cesnaku, soľou a korením.

Zmiešajte jablká a hummus v pomere 2: 1 (100 g pečených olúpaných jabĺk a 50 g hummusu). Ozdobte celým upečeným tekvicovým klinom, čerstvou mätou, bazalkou a kôprom. Navrch dajte omáčku z rozmixovaného olivového oleja, citrónovej šťavy, pomarančovej šťavy a cukrového sirupu.