Home Dobré rady 5 najsilnejších antioxidantov (a v akých potravinách ich treba hľadať)

5 najsilnejších antioxidantov (a v akých potravinách ich treba hľadať)

by slovakmag
5 najsilnejších antioxidantov

Určite každý počul o výhodách antioxidantov. Hovorí sa o nich v lekárskych časopisoch a programoch, aj odborníci na výživu ich odporúčajú konzumovať, aby ste si udržali mladosť a zlepšili zdravie. Zostavili sme zoznam najsilnejších antioxidantov a povieme si, z akých produktov je možné ich získať.

Keď kyslík vstupuje do buniek nášho tela, funguje ako oxidačné činidlo a významne mení bunkovú štruktúru, čo môže v tele spúšťať škodlivé procesy. Prichádzajú však na pomoc antioxidanty – molekuly, ktoré zabraňujú nebezpečným reakciám spôsobenými voľnými radikálmi. Môžeme povedať, že antioxidanty sú akýmsi ochranným štítom tela, ktorý posilňuje imunitný systém a predchádza rozvoju chronických chorôb. Okrem toho pomáhajú spomaliť proces starnutia a zlepšiť stav pokožky a vlasov.

Azda najznámejším zdrojom antioxidantov je vitamín C, ktorý nájdeme nielen v určitých potravinách, ale aj v kozmetike. Zoznam tým však zďaleka nekončí – existujú silnejšie antioxidanty a tu sú niektoré z nich.

Koenzým Q10

Koenzým Q10 je jedným z najsilnejších antioxidantov. Ovplyvňuje metabolické procesy a procesy proti starnutiu, posilňuje imunitný systém, odbúrava tuky, znižuje riziko vzniku rakoviny a zvyšuje celkový tonus tela. V mladom tele je obsiahnutý v dostatočnom množstve, ale s vekom jeho hladina klesá. Koenzým Q10 sa nachádza v rybách, strukovinách, vajciach, ale bohužiaľ konzumácia týchto jedál nie je dostatočná na vyplnenie deficitu. Na pomoc prichádzajú špeciálne doplnky, ktoré je možné zakúpiť v lekárňach a obchodoch so zdravou výživou po konzultácii s odborníkom na výživu.

Selén

Tento antioxidant je tiež považovaný za jeden z najsilnejších, mali by ste s ním však byť opatrní – v žiadnom prípade by ste nemali prekročiť dennú dávku, pretože v nadmernom množstve môže pôsobiť toxicky. Je lepšie, aby ho dojčiace matky a tehotné ženy používali ako súčasť vitamínových a minerálnych komplexov.

Prínosy selénu však veda dokázala viackrát, okrem toho, že je považovaný za vitamín krásy, má táto zložka pozitívny vplyv na reprodukčný systém, funkciu štítnej žľazy a pomáha telu zbaviť sa nahromadených ťažkých kovov (olovo a ortuť). Ak by ste nechceli prijímať selén vo forme doplnkov, môžete do stravy zahrnúť také jedlá, ako sú morské ryby (najmä makrela), hovädzia pečeň a obličky, slnečnicové semienka, cesnak, huby, para orechy.

Flavonoidy

Neľakajte sa tohto nepochopiteľného názvu – znamená to iba rastlinný pigment, ktorý dáva bobuľám a plodom jasnú farbu. Paradajky, jablká, čučoriedky, tmavé hrozno a rôzne citrusové plody majú vysoký obsah flavonoidov. Tento antioxidant sa však nachádza nielen v rastlinných potravinách – nachádza sa tiež v zelenom čaji a dokonca aj v čokoláde.

Prečo sú flavonoidy také užitočné? Po prvé, majú schopnosť zvyšovať produkciu kolagén a tým udržiavať zdravú pokožku. Po druhé, chránia nervový systém pred škodlivými účinkami radikálov. Po tretie, znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb a zlepšujú krvný obeh v cievach a žilách.

Kurkumín

Ľudia v Indonézii a Indii jedli kurkumín dávno predtým, ako svet poznal slovo „antioxidant“. S jeho pomocou môžete nielen posilniť imunitný systém, ale tiež zabrániť rozvoju kardiovaskulárnych a nervových chorôb, chrániť bunky tela pred ničivými účinkami životného prostredia. Okrem pridania kurkumínu do jedál ho môžete užívať aj dodatočne vo forme doplnkov výživy (tam je ich koncentrácia oveľa vyššia).

Betakarotén

Tento rastlinný pigment sa tiež nazýva provitamín A. Je považovaný za jeden z najsilnejších antioxidantov, ktoré je možné získať z potravy: nielenže posilňuje imunitu tela, ale aj znižuje únavu zrakového nervu, preto pridaním beta -karoténu do vašej stravy, môžete mierne upraviť ostrosť zraku. Taktiež pri pravidelnom používaní produktov s betakaroténom sa riziko vzniku rakoviny významne znižuje, odstraňuje sa nadbytočný cholesterol a normalizuje sa činnosť srdcového svalu.

Tento antioxidant je bohato obsiahnutý v mrkve, tekvici, sladkých zemiakoch, mangu a petržlene. Ak z nejakého dôvodu nemôžete tieto potraviny konzumovať, kúpte si betakarotén v suchej forme a užívajte ho ako doplnok.

 

 

 

You may also like