Máj a jún sú obdobím šťavnatých, zrelých tmavých jahôd. Na vlastnej koži viete, aké sú chutné. Povieme vám o ich ďalších výhodách.
Jahody zlepšujú pamäť
Podľa nedávnych štúdií konzumácia jahôd spomaľuje proces starnutia mozgu, čo znamená, že predlžuje jeho funkčný život a umožňuje nám čo najdlhšie zostať pri zmysloch a silnej pamäti. Je zaujímavé, že existuje aj štúdia, ktorá dokazuje, že denná konzumácia jahôd zlepšuje krátkodobú pamäť. Tieto objavy sú dôležité z hľadiska skutočnosti, že zhoršenie schopnosti zapamätať si posledné udalosti súvisí s nástupom Alzheimerovej choroby.
Jahody zlepšujú zrak
Zrelé červené jahody sú dobré nielen na pamäť, ale aj na videnie. Početné štúdie potvrdzujú, že denná konzumácia jahôd zabraňuje rozvoju makulárnej degenerácie sietnice, šedého zákalu, suchých očí, progresívnej slepoty a ďalších problémov spojených so zmenami tkanív súvisiacimi s vekom. Unikátne biochemické zloženie jahôd umožňuje nielen predchádzať vzniku mnohých chorôb vedúcich k zhoršeniu zraku, ale prispieva aj k progresívnej liečbe existujúcich ochorení.
Jahody sú (veľmi) bohaté na antioxidanty
Vedci poznamenávajú, že jahody obsahujú veľké množstvo fenolových zlúčenín – bioflavonoidov, ktoré majú výrazné antioxidačné vlastnosti. Je dokázané, že denná konzumácia jahôd zvyšuje schopnosť tela odolávať voľným radikálom. Je však potrebné vziať do úvahy jednu významnú nuansu: nie všetky jahody sú rovnako zdravé. Svetlé, šarlátové, s bielym „spodkom“ je lepšie odložiť na džem, majú oveľa menej antioxidačných látok ako ich vínové, takmer čierne náprotivky. V tomto prípade má farba veľký význam: čím je plod tmavší, tým je zdravší.
Jahody sú zdrojom kyseliny ellagovej
Kyselina ellagová je regulátor bunkového cyklu a najčastejšie sa nachádza v extraktoch z ovocia, orechov a bobúľ. Látka je známa svojou schopnosťou zastaviť mutáciu rakovinových buniek. Spomedzi všetkých potravín z hľadiska obsahu kyseliny ellagovej zaujímajú jahody čestné tretie miesto. Okrem toho, že táto látka je schopná potlačiť nádorové procesy, pomáha tiež bojovať proti voľným radikálom, má protizápalový účinok, pozitívne ovplyvňuje krvotvorné procesy a tiež posilňuje imunitný systém.
Jahody sú bohatým zdrojom vitamínu C
Všeobecne sa uznáva, že hlavnými zdrojmi vitamínu C alebo kyseliny askorbovej sú citróny, pomaranče a v krajných prípadoch cesnak. Zarážajúco sú jahody oveľa spoľahlivejším zdrojom tejto látky: hrsť týchto bobúľ obsahuje viac vitamínu C ako jeden pomaranč. Je pravda, že treba mať na pamäti, že takýmto bohatstvom sa môžu pochváliť iba tmavé, zrelé jahody pestované na ostrom slnku, a nie v skleníku. Je zaujímavé, že mrazené jahody si zachovajú tento vitamín takmer v rovnakom množstve ako čerstvé. Nie je však dobré spoliehať sa na džemy a konzervy – vysoká teplota ničí vitamín C.
Jahody sú dobré pre vašu postavu
Po prvé, toto sladké ovocie má nízky obsah kalórií. Po druhé, má nízky glykemický index, čo znamená, že zabraňuje hromadeniu tuku. Po tretie, obsahuje látky, ktoré pomáhajú spaľovať tuky. Za taký účinok vďačí látke antokyanínu, ktorý je v jahodách hojne zastúpený.
Jahody normalizujú hladinu cukru v krvi
Jahody sú jedným z tých sladkých ovocí, ktoré môžu diabetici jesť. Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu vo všetkých ohľadoch a vysokej hladine fytonutrientov neprispieva k prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi a tiež spomaľuje vstrebávanie cukrov. Z tohto dôvodu sa odporúča aj ľuďom, ktorí majú vysoké riziko cukrovky.